Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Misztikus Lovak

Unikornis:

Az Unikornis vagy más néven Egyszarvú, ló alakú mesés állat, vörös lófeje, fehér lóteste, őzlába és oroszlánfarka van, homloka közepén egyenes hegyes szarvval, mely hatalmas fegyveréül szolgál.

Hazájának Indiát vagy Afrikát tartják. Már az ókori íróknál is feltűnt, például Arisztotelész, Plinius és Aelianus műveiben. Egyes utazók, például Katte, Rüppell, Fresnel Müller, akik a Fokföldről és mások, akik Numibia irányából haladtak előre Afrika belsejében, egyszarvút ábrázoló sziklarajzokat találtak.

Ókori eredetű hiedelmek szerint szarvának pora minden méreg hatását közömbösíti; az állatot csak úgy lehet elfogni, ha egy szűz leányt ültetnek le útjába, az előtt letérdel, és ölébe hajtja a fejét.

Különösen a középkorból maradt fenn sok ábrázolása; kedvelt volt címerállatként is. A szűziességnek vagy Szent Jusztiniának volt a jelképe. Még a 18. században is gyakran megjelent az egyszarvú alakja a patikák ajtaján.

unikornis.jpg

 

Pegazus

Pegazus (görögül: forrásló), a görög mítosz mesés állata, szárnyas ló, melyet Poszeidón a gorgók egyikével, Medúzával az Ókeanosz forrásainál nemzett. Hésziodosz szerint nyomban születése után az Olümposzra röppent, ahol Zeusz számára a villámokat és mennyköveket szállítja. Későbbieknél Éosz lova, és mint ilyen, a csillagképek egyike. Bellerophontes Poszeidóntól ajándékba kapja és segítségével legyőzi a kimérát, nemkülönben az amazonokat is. A monda Pegazust a múzsák lovának is tekintette, amennyiben azt hitte, hogy a Helikont, mely a múzsák éneke felett érzett gyönyörűségtől az égbe akart emelkedni, patkója ütésével a földhöz szegezte, egyúttal pedig a Hippokrene forrást a földből kicsalta (ezt némelyek Troizénben keresték). Az újabb időkben Pegazus a költők lova, melyen ihletettségükben az ég felé emelkednek, modern mítosz, mely a Bellerophonról és Hippokrenéről szóló mondáknak összekeveréséből keletkezett.

Az arabok El Feres a'dam-nak, „nagy ló”-nak nevezték a csillagképet.

Pegazus különösen fényesebb csillagokból álló, nagy trapéz alakjáról könnyen felismerhető csillagkép, mely 3 másodrendű csillagon kívül 109, szabad szemmel látható csillagot tartalmaz.

pegazus.jpg

 

Thestral

Szárnyas lovak a világ minden táján élnek. Számos változatuk ismert.

Abraxan: óriás termetű, aranysárga színű, nagyon erős.

Aethonan: pej színű, Nagy-Britanniában és Írországban népszerű.

Granian: szürke színű, nagyon gyors.

Thestral (Thesztrál): fekete színű, ritka fajta, csontos, denevérszárnyú sárkányra hasonlít. Láthatatlanná tud változni. Népi babona szerint megpillantása balszerencsét hoz. Bizonyítottan szelidíthető, közlekedésre nyereg alatt és kocsival is használható. Thestralokról a Harry Potter és a Főnix Rendje című könyvben olvashatsz.

thestral.gif

 

Majd még több misztikus lovat fogok berakni! :) Egyelőre legyen elég ennyi.

 

By: Gabyhorse